Honing

” De honing is de beloning “

Koopt u zo’n potje heerlijke honing van een imker? Dan is het volgende van belang om te weten:

U gaat genieten van een geweldig natuurproduct. Eet smakelijk.
Goed om te weten dat honing kan kristalliseren, dat is een natuurlijk proces.
Of honing snel versuikert hangt samen met de verhouding suikers glucose / fructose.
De honing ‘versuikert’, bijvoorbeeld bij koolzaadhoning is dit al na enkele dagen, bij lindehoning na enkele maanden, bij acaciahoning blijft de honing jarenlang vloeibaar.
Daarnaast zijn ook het watergehalte en de bewaaromstandigheden van invloed.
Door het potje honing in warm water van max. 40 graden te zetten, wordt de honing weer vloeibaar.
Niet in de magnetron plaatsen!
Bewaren op een droge en donkere plaats.
Er wordt geadviseerd om de honing niet te verstrekken aan kinderen jonger dan 1 jaar.
Vaak staat al deze informatie ook al op het etiket van het potje honing van de imker.
Uiteraard kan de imker u alles vertellen over de herkomst van haar / zijn honing.
Vraagt u er gerust naar. Zij / Hij is trots op haar / zijn natuurproduct.

Op het etiket van de honing staat ook het volgende:
– Tenminste houdbaar tot
– Deze honing komt uit
– Gewicht
– Lotnummer
– Naam van de imker

De honing is de beloning.
Suikers vormen het hoofdbestanddeel van de honing, maar de andere stoffen uit de nectar dragen bij aan de kleur, smaak en eigenschappen van de honing.
Honingbijen verzamelen nectar van verschillende bloemen.

Die nectar dikken ze in tot het watergehalte minder is dan 20%.
Dan wordt de stroperige vloeistof opgeslagen in raten, die wordt afgesloten met een dekseltje van was. De honing is verzegeld. De imker kan de raten ontzegelen en deze slingeren.
Eigenlijk ‘steelt’ hij het reservevoedsel dat de bijen hadden opgeslagen voor tijden van schaarste.
In augustus / september vult de imker de voedselvoorraad weer aan door suikeroplossing aan de bijen te voeren. Deze oplossing dikken de bijen in en slaan de vloeistof dan op als wintervoorraad.

Download artikel Honingverwerking.

Bronvermelding: Stichting Bio- wetenschappen en Maatschappij
“Bijen, fascinerend, essentieel en bedreigd”

Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Someren