100 jarig bestaan

We vieren onze 100st verjaardag op 17 oktober 2024

“Als Rabobank staan we midden in de samenleving en dragen we graag bij aan de ontwikkeling van die samenleving.”

Met plezier kunnen we meedelen dat Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Someren een donatie van € 1.500,00 ontvangt.
Dit genoemde bedrag van Rabobank Peelland Zuid wordt aangewend voor jubileum activiteiten.
Namens bestuur en leden bedanken we de Rabobank voor deze donatie!

Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Someren plant drachtbomen.

In 2024 is het 100 jaar geleden dat de Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Someren is opgericht. Om dit te gedenken worden dit jaar diverse activiteiten georganiseerd.
Zo is in elk kerkdorp van Someren een boom geplant die voorzien wordt van een herinneringsplaquette. Op zaterdag 11 mei is de eerste plaquette door wethouder Willem van Doorn geplaatst bij de boom in Lierop. Hij verricht zijn klus met hulp  en vooral onder toezicht van een aantal aanwezige imkers.
Wethouder van Doorn benadrukte het belang van initiatieven waarbij inwoners meewerken om Someren aantrekkelijker te maken en werken aan de verbetering van de biodiversiteit.
Voorzitter Wim Steenbakkers droeg bij deze gelegenheid de bomen over aan de gemeente waarmee is afgesproken dat de bomen daar in het onderhoudsplan worden opgenomen. Hij dankte de gemeente ook voor de ondervonden medewerking en de financiële steun bij het realiseren van de jubileumactiviteiten. Daarbij betrok hij ook de Rabobank Peelland Zuid die een mooie bijdrage vanuit het coöperatiefonds beschikbaar stelde.
De werkzaamheden werden afgesloten met een toost lekkere Mede, een honinglikeur.

De geplante bomen zijn uiteraard allen bomen met een meerwaarde voor de biodiversiteit, in het bijzonder voor de honingbij, het zijn zogenaamde drachtbomen. In Someren dorp is in het Julianapark een Tedradium daniellii (Bijenboom) geplant, in Someren Heide aan de Heggendreef een Sophora japonicum (Honingboom), in Someren Eind  op de hoek Kampstraat- Esdoornstraat een Acer platanoides “Royal Red” (Rode Esdoorn) en in Lierop op de hoek Groenstraat- Wertstraat- Meervensedijk een Acer platanoides (Noorse Esdoorn).


Wethouder van Doorn verricht feestelijke opening info-punt en picknickbank

(foto Patrick Janssen)

De feestelijke opening van dit punt en tevens van ons jubileumjaar vond plaats op zaterdag 23 maart jl.
In 2024 bestaat de Bijenhouders vereniging St. Ambrosius Someren 100 jaar.
Ter gelegenheid hiervan organiseert de vereniging gedurende dit jaar enkele op het publiek gerichte activiteiten.
Als eerste betreft dit het inrichten van een informatie- en rustpunt bij ons verenigingsgebouw de van Gijselshof aan de Keelvenweg te Someren. Het informatiepunt met bijbehorende picknickplaats is tot stand gekomen als een blijvende herinnering aan het 100-jarig bestaan van onze vereniging.
In goed overleg met het bestuur en gemeente heeft een tiental leden van de vereniging afgelopen winter dit informatiepunt met de prachtige picknickplaats gerealiseerd.
Na afloop van de feestelijke opening was er koffie met vlaai voor de aanwezigen en onder genot van een toepasselijk glaasje Mede werd er door de vele aanwezige leden volop “bij”gepraat.

De volgende activiteiten vinden plaats in het jubileumjaar:
Zaterdag 19 oktober Middag en avond
Jubileum-vergadering en aansluitend een feestelijke Ambrosiusviering samen met de partners.

Najaar 2024 , juiste data volgen
Expositie over bijen in de bibliotheek

Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Someren